Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Biotopvård av Enångersåns bi/källflöden

 

Djupråbäcken

Detta första steg i att återställa bäckarna med Hartijokkimetoden i området kunde tas pga av att vi fick bidrag från Sportfiskarnas fiskevårdsfond till inköp av dom nödvändiga verktygen. Vi började med en liten kurs start som Johan Andreasson på Hudiksvallskommun höll i. Vi var 6 st som fick oss ett rejält kunskapslyft, för 4 st var det helt nytt medans Henric och Knosa hade vare med tidigare nån gång i Enångersån. Vi hade en riktigt trevlig dag med många nya spännande ideer. Johan var noga med att det var fiskevård vi höll på med inte fiskarevård. Områdena vi skapar är lekområden samt uppväxtområden för yngel inte ståndplatser för stor stationär fisk. Starten hölls 23:e aug i Djupråbäcken där vi visste den var kraftigt påverkan av utgrävningar. 

Så här såg det ut när vi startade. 

Och så här blev resultatet.

Samma sträcka fast nedifrån, vi förlängde även strömmen in i höljan med 7-8 m.

En utav lekbottnarna vi anla, den blir spännande att följa i höst. På den korta stäckan vi gjorde fick vi nog till en 5-6 riktigt fina platser.

Vill du vara med i detta spännande och väldigt intressanta projekt kan du ringa mig på 070-611 53 54 eller maila

Fortsättning följer Mvh Henric

Ysbäcken

19/9

Första steget från vår sida i att kanske i framtiden få till bra lekförhållanden för öringen i Stultsjön. Vi började med att stälpa i sten i nedre loppet mot Stultsjön, där syns väldigt väl att den är utgävd och rätad. Och botten består till stora delar av mjukt sediment. Kanske kan dessa stenar skapa lite fart som förhoppningsvis spolar rent botten lite . Tyvärr glömde jag att ta före bilder med så här blev det iaf, tråkigt nog fanns väldigt lite sten att tillgå. / Henric